Een traumachirurg is een specialistisch opgeleide chirurg die patiënten behandelt na een ongeval (trauma). De aard van de verwondingen kan variëren van relatief eenvoudige letsels, zoals wonden, verstuikingen en botbreuken, tot complexe en meervoudige verwondingen.
In Nederland heeft ongeveer 80% van de traumachirurgen zich vanuit de algemene chirurgie verder gespecialiseerd in traumachirurgie. De overige 20% bestaat uit orthopedisch chirurgen die zich hebben gecertificeerd als traumaorthopeed.
Traumachirurgen werken vaak samen binnen een trauma-unit, waar ze gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de opvang en behandeling van traumapatiënten. Deze multidisciplinaire samenwerking zorgt voor optimale zorg bij zowel eenvoudige als complexe letsels.
De traumachirurg is de specialist die u behandelt bij botbreuken, bijvoorbeeld na een val met de fiets waarbij u uw sleutelbeen of pols heeft gebroken, of na een scooterongeval waarbij uw been is gebroken. De traumachirurg beoordeelt of een operatie nodig is of dat een andere behandeling, zoals gipsimmobilisatie, volstaat.
Indien een operatie noodzakelijk is, kan de traumachirurg de breuk stabiliseren met platen en schroeven, of met een pen in het bot.
Naast de behandeling van botbreuken is de traumachirurg gespecialiseerd in de opvang en behandeling van ernstig gewonde patiënten. Dit kan bijvoorbeeld na een zwaar verkeersongeval, steekpartij of schietincident.
In dergelijke situaties kan het gaan om meerdere complexe botbreuken tegelijk, maar ook om inwendige verwondingen aan de buik- of borstholte. Vaak is bij deze patiënten een spoedoperatie noodzakelijk, die direct na de eerste opvang op de Spoedeisende Hulp door de traumachirurg wordt uitgevoerd.